Ungern

Budapest

Budapest är en populär stad att göra weekend-resor till. Fördelarna är många: kort flygresa, bra prisläge, god mat och mycket att se.

Staden är uppdelad i två delar som avgränsas av Donaufloden, Buda och Pest. Buda ligger på västra sidan och är backigt men med flera sevärdheter uppe på berget. Pest är utan backar och har många gågator och shoppingstråk. Flera stora torg och parker göra det till en trevlig stad att ta sig fram i. Det finns mycket inom ett ganska koncentrerat område och det gör att man inte behöver använda allmäna kommunikationer. Man kan ta en rundtursbuss, s.k. Hop-on, Hop-off. Dessa går även upp till sevärdigheterna på berget på Budasidan men också så klart till de flesta platserna på Pestsidan. En av de fyra busstyperna som går i trafik ska vara tillgängliga för rullstol. 

Stadsbussarna var många gamla, små och ofta överfulla. Spårvagnarna som går överallt är inte heller tillgängliga. Jag hade inte tillfälle att prova Metro, tips tas gärna emot.


I stadskärnan på Pestsidan är det vanligt med breda avenyer som passar bra att promenera längs.

Det finns ställen med höga trottoarkanter och många affärer har ett par trappsteg in. Restauranger var för det mesta lätta att komma in i men inte alla hade toaletter i samma plan. Det fanns få offentliga toaletter men t.ex. McDonalds fungerade bra. Nere vid Donau upplevde jag att tillgängligheten var sämre med fler höga kanter och trappor. Eftersom spårvagnen går längs floden har det varit svårt att lösa tillgängligheten enkelt överallt.


Några stora korsningar har undergångar för fotgängare med trappor i stället för vanliga övergångsställen.

Jag har bott på Carat Boutique Hotel som fungerat bra. Hotellet har god standard, de har tillgängliga rum och ligger nära gågatustråket.

Länkar:
http://en.caratboutiquehotel.hu/

http://www.budapest.se/

http://www.budapest.nu/

http://www.budapestguiden.nuDenna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)