Tyskland

I Tyskland utfärdar myndigheterna ett intyg kallat "Schwerbehindertenausweises" som är ett slags officiellt bevis för t.ex. ett rörelsehinder. Med intyget kan det följa vissa rättigheter som att ta med sig ledsagare gratis på allmänägda kommunikationsmedel. Även vissa privata företag ger fördelar med intyget. Till exempel Air Berlin kan ge ledsagare rätt att medfölja gratis, exklusive skatter o.dyl på inrikeslinjer.

Den s.k. Euroschlüssel utfärdas på liknande grunder. Det är en nyckel som går till tillgängliga offentliga toalett och används bl.a. flitigt på toaletter längs Autobahn och tågstationer. Den förekommer också längs gågator och liknade. Tanken med nyckeln är att skydda tillgängliga toaletter från vandalisering och annat missbruk men det försvårar dessvärre för oss som turister.

Lübeck

Det här är en medeltida Hansastad som är ett populärt utflyktsmål för bl.a. Svenska turister. Staden är ganska stor men de flesta turisterna håller sig i den gamla stadskärnan där det mest folklivet och sevärdigheterna finns. Shoppinggatan som har bäst charm heter Breite Strasse och går förbi rådhuset och Marienkirchen.


Rådhusplatsen

På rådhusplatsen är det ofta marknader och det är en träffpunkt med många besökare på helgen. Här och på många andra platser ligger gatsten som gör det knaggligt att ta sig fram. Det är ganska backigt men den mest centrala delen är koncentrerad till ett mindre område. Många butiker och restauranger är tillgängliga. Det finns en del undantag, t.ex. den kända Marsipanaffären Niederegger är inte tillgänglig. Det kan vara svårt att hitta tillgängliga offentliga toaletter. Ett tips är att använda varuhuset Karstadt toaletter som ligger centralt längs gågatan. Vid senaste besöket (2015) fanns en ny offentlig, tillgänglig toalettbyggnad på rådhusplatsen.

Bra hotell med rimligt gångavstånd till gågatan är t.ex. Radisson Senator och Mövenpick. Bor man här så finns bra tillgängliga rum men man får gå över broarna till centrum och sedan upp för en backe mot gågatan.

Ett utflyktsmål nära Lübeck som passar till att köpa drycker är Bordershop som ligger i ett fyra våningars fartyg i Puttgarden. Själva affären är tillgänglig men med branta rullband mellan våningarna. Det finns visserligen en hiss men den kan bara köras av personal. En ringklocka finns men ingen har kommit när jag har provat den. Om man vill gå i en tillgänglig affär finns bättre alternativ. I t.ex. den närliggande byn Burg finns många enklare affärer där man kan köpa drycker att ta med hem till Sverige.

Berlin

Tysklands största stad har naturligtvis massor att erbjuda för alla smaker.

Staden saknar stora backar och har ofta stora gator och gångstråk som är lätta att ta sig fram på med rullstol. Avstånden är ganska långa så tunnelbanan är ett alternativ. Just nu (2014) så pågår det många stora byggarbeten i centrala Berlin. Bl.a. byggandet av nya tunnelbanelinjer och medföljande stationer. Det gör det bitvis svårt att passera vid vissa avspärrningar.

Trafiken kan vara ganska intensiv med cyklister som använder trottoaren som genvägar. Gatstenar eller plattor används flitigt och är bitvis besvärliga eftersom de ofta ligger ojämnt och det är lätt att fastna i skarvar med framhjul.

Stora delar av Berlin är nybyggda eller kraftigt renoverade men trots det kan man inte räkna med att man tänkt på tillgängligheten. T.ex. DDR muséumet går inte att nå utan trappor och har dessutom många trappor invändigt.

Nürnberg

Staden ligger i delstaten Bayern och har en gammal stadskärna med gågator och torg som har anor från medeltiden. Själva centrum ligger vid ett berg och stadskärnan är mycket backig med gatstenar som beläggning på många ställen. De stora varuhusen och affärerna är självklart tillgängliga. Tyvärr är många restauranger och mindre affärer svåra att ta sig in i. Det finns även en hel del hotell i centrum som har trappor som entré.

Jag har provat tunnelbanan men enbart mellan flygplatsen och Centralstationen och det fungerade med rullstol. Annars går det spårvagnar och dessa ser inte tillgängliga ut.

Nürnberg är känt för sin stora Julmarknad. Den är klart värd ett besök men var beredd på trängsel bland bodarna. Marknaden ligger också i de lägre delarna av staden på torg med gatstensbeläggning som är svår att ta sig fram på, speciellt vintertid.

Ett annat trevligt utflyktsmål nära Nürnberg är Playmobils temapark. Den vänder sig till lite yngre barn med attraktioner och lekplatser. Här finns också många möjligheter att själv leka med Playmobil. http://www.playmobil-funpark.de

 

München

München är Tysklands tredje största stad och är centralort i delstaten Bayern. Staden har ett stort sammanhängande gågateområde där bl.a. Marienplatz ingår. Här är det lätt att ta sig fram då utemiljön i centrum ofta är anpassad. Affärer är för det mesta tillgängliga och tillgängliga toaletter finns i de stora varuhusen.

Tunnelbanan är tillgänglig men man får kolla respektive station att det verkligen finns hiss. Men det var inga problem vid de stationer jag besökte. Smidigt att ta S-bahn från flygplatsen och rakt in till stan. Det går även att ta tunnelbanan till OlympiaZentrum och titta på anläggningarna för OS 1972. Det Tekniska Muséet är även värt ett besök.

München har många olika evenemang under året. Mest kända är kanske Oktoberfesten och Julmarknaden.

Moseldalen

Floden Mosel rinner sakta genom en dalgång, slingrandes och med vinrankor som växer överallt på de branta sluttningarna. Här finns många små byar som ligger med jämna avstånd längs floden. Området består till stor del av historiska samhällen där allt kretsar kring vinet och druvorna.


Från Zell i Moseldalen.

Längs floden finns asfalterade cykelvägar att ta sig fram på. Det finns få lutningar då vägarna följer vattnet så det är lätt att ta sig med cykel eller elscooter mellan byarna. Själva samhällena har varierande tillgänglighet. De ligger ofta längs flodsluttningen och gatorna lutar brant upp mot bergen. Gatsten är vanligt och avfasningar saknas ofta.

Restauranger kan man hitta som man kommer in på med rullstol men det är dåligt med tillgängliga toaletter. Länkar:

http://www.luebeck-tourismus.de/

http://tourismus.nuernberg.de

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)