Turkiet

Alanya

Alanya är ett av de vanligaste resmålen för charterturister från Sverige. De centrala delarna i orten med mycket shopping och restauranter ligger längs den större genomgående vägen Ata Turk. Området omkring hamnen räknas som det riktiga centrum som är väl värt att besöka. Åker man med ett charterbolag från Sverige så har bolagen oftast bra information vad som gäller för respektive hotell. Man får bestämma sig vilken typ av boende man vill ha. Det finns allt från större resortanläggningar med All-inclusive och mindre familjehotell.

De större anläggningarna ligger oftast en bit utanför centralorten. Mindre hotell finns i stadskärnan men det kan vara svårt att hitta tillgängliga hotell med hiss centralt. Det är ganska enkelt att ta sig fram runt om i staden i de turistnära delarna. Det är relativt plant om man håller sig nära havet. Trottoarerna är hela, breda med avfasningar för det mesta. Affärerna är ibland små och trånga men det brukar gå att ta sig in med rullstol i de flesta. Dessutom flyttas ofta sortimentet ut på trottoarerna och då blir det ännu lättare att shoppa. Längre bort från havet sträcker sig staden uppåt mot bergssidorna, det blir backigt och trottoarerna blir mer trasiga och med högre kanter. Vi tog oss upp till marknaden som ligger högre upp på bergssluttningen. Efter en del branta backar tog vi oss upp men själv hade jag inte klarat att rulla uppför.

Kleopatrastranden där vi bodde fungerade väl med rullstol. Det fanns ramper på stränderna av typen trätrall. Inte hela vägen ner till vattenbrynet men ganska nära. Ramperna gick fram till stolstolarna och även en bit in i mellan raderna av stolar. Det fanns även enklare matställen på stranden som även dessa fungerade med rullstol. I alla fall de vi besökte. En anmärkning om själva havet är att det gick mycket kraftiga vågor under ett antal dagar vi var där. Vågorna och den branta sandvall som byggdes upp gör att det var svårt att ta sig i och ur vattnet, även för gående personer. Enligt vad vi hörde var höga vågor ganska vanligt på Kleopatrastranden. Den Östra stranden lär vara bättre ur denna synpunkten.

Kleopatrastranden

Utflykter
En utflykt kan vara att ta en taxi upp till Alanya borgen på toppen av klippan. Det är en mycket brant backe från ingången vid parkeringen där en taxi kan stanna, till själva borgen. Vi fick dock hjälp av en anställd. Väl uppe i borgen finns det en smal träspång att hålla sig till. Det gick att ta sig runt med hjälp av ledsagare även om inte allt gick att komma fram till. Ganska tungt var det i värmen men intressant och med fantastisk utsikt.

Alanya Borgen

Förslag till länkar:
http://www.turism.turkemb.se/
http://www.riviera.com.tr/en/
http://www.turkiet.org/
http://www.turkietresan.se
 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)