Thailand

Bangkok

Bangkok är generellt sett svårt att ta sig fram i till fots. Mycket tät och intensiv trafik och inte så bra övergångsställen. Trottoarkanterna är höga och avfasningarna få. De flesta trottoarer är av betongplattor som ofta är trasiga och ligger ojämnt. Eftersom trafiken är tidvis stillastående används också trottoarerna av mopedförare så det gäller att se upp. Även gatuförsäljare har sina stånd av kläder och mat på trottoarerna som gör att det blir smala passager att ta sig igenom med rullstol, särskilt när folkmängden är tät.

Skytrain, som heter BTS, är ett lokaltåg som är byggt på pelare över trafiken. Vissa stationer är tillgängliga med hiss. En aktuell lista med information för stationerna finns på på BTS hemsida: http://www.bts.co.th/customer/en/main.aspx Om man är ute efter shopping så finns det många enormt stora köpcentrum i Bangkok. Om man tycker gatumiljön är besvärlig att ta sig fram i så är detta ett bättre alternativ. Det finns hissar och toaletter anpassade för rullstol på alla stora köpcenter jag känner till. Dessutom är det oftast stora ytor och lätt att ta sig fram. Köpcenter är t.ex MBK, Siam och det nya Terminal 21.

Kända sevärdigheter i Bangkok är de olika tempel som finns. T.ex Wat Po är ett tempel känt för det liggande Buddhan. Själva tempelområdet är möjligt att ta sig runt på med rullstol. Det finns höga kanter men oftast finns det ramper om man är beredd att gå en omväg. Själva byggnaden med den liggande Buddhan har mycket höga trösklar och ett par trappsteg som gör den mycket svår att ta sig in i på egen hand med rullstol. Får man väl hjälp in så är byggnaden på insidan utan problem.

Hua-Hin

Hua-Hin är en långsmal badort som ligger ca 2 timmars bilresa sydväst från Bangkok. Den delas av en större genomfartsväg och som de centrala delarna räknas hamnen och området kring Hilton hotell. Staden är mycket platt men med höga trottoarkanter och trasig beläggning som kan ha stora hål att fastna i. Det kan därför vara svårt och tidsödande att ta sig fram med rullstol vissa sträckor. Nere i hamnkvarteren är det bara gatan som är möjlig att ta sig fram på. Man får samsas med bilar och mopeder vilket kan vara vanskligt när trafiken är tät.

Det finns stort utbud av hotell i olika prisklasser och lägen. De stora resort-liknande hotellen kan vara ett bra val för att få ett rullstolsanpassat rum. Ofta kostar dessa hotell tyvärr ganska mycket. Ett budget alternativ jag har bott på är Prinz Garden som är ett litet familjehotell som ligger en bit bort från själva centrum men har anpassade lägenheter på bottenvåningen med bl.a. mycket bra badrum. http://en.prinz-garden-villa.de/ En nackdel med detta läge är att den stora vägen ska korsas för att komma till stranden vilket inte alltid är lätt, det är tät trafik och inga övergångsställen.

Stränderna i Hua-Hin går att ta sig ner till på vissa ställen och sanden är ganska fast. Bredden på strandremsan kan variera beroende på väder, tidvatten och årstid. Jag har inte sett några ramper på själva stranden. Om vinden ligger på från norr så kan vågorna vara besvärligt höga. En alternativ badplats är Kao Takiap som ligger några kilometer söder on Hua-Hin. Man kan ta sig med taxi eller Tuk-Tuk ganska nära stranden. Avståndet till vattenbrynet varierar men kan vara väldigt kort. På stranden finns enklare restauranger men dessvärre ingen tilgänglig toalett.

 

För shopping så finns det ett stort shoppingcenter i flera våningar med butiker och restauranter, Market Village. Det är nybyggt med god standard på tillgänglighet, både vad gäller affärer och toaletter.

Phuket

Phuket är ett vanligt resmål för charterturister från Sverige. Det är en ö som ligger söderut i Thailand. Vanliga orter på Phuket är Kata Beach, Karon Beach och Patong. Åker man med ett charterbolag från Sverige så har bolagen oftast bra information vad som gäller för respektive hotell.

För Kata Beach så är själva orten delvis kuperad en bit från stranden så det gäller att bo i rätt omgivning. Själva stranden är badvänlig men så vitt jag vet finns inga ramper i sanden. Trottoarerna är bitvis hela men det finns sträckor som har trasiga eller obefintliga trottoarer. En positiv sak jag minns var att vågorna var lugna och det var inte så långgrunt när vi var där. Jag hörde att eftersom stranden låg i en vik så skyddades den ofta från kraftiga vågor.

Länkar, exempel

http://www.thailandresor.se/bangkok/

http://www.thailandguiden.se/

http://www.huahinguiden.se/Hua_Hin_Beach/

http://www.thailandliving.se/terminal-21/

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)