Spanien

Barcelona

Från Sverige är Barcelona bland det mest populära målet för weekendresor och det är lätt att förstå varför. Här får man både storstad, shopping, sol med bad och varför inte lite fotboll också. Det finns massor av resetips på nätet så jag skriver enbart om tillgänglighetsaspekten här. 

Stora delar av hamnen och strandområdet blev ombyggda inför Olympiska spelen 1992. Även hela transportnätet fick en upprustning i samband med spelen. Då arrangörsstaden hade krav på sig att även vara värd för Paralympics så togs tillgängligheten med vid byggandet på allvar. Det gör att Barcelonas centrum har en utemiljö som är mycket tillgänglig och anpassad i jämförelse med många andra Europeiska storstäder.

Utemiljö

 /dsc-0558.jpg

Området kring La Rambla, Barri Gòtic och hamnen är dit de flesta turister söker sig när man inte ligger på stranden. Utemiljön kring hamnen är mycket bra. Ramper finns på många ställen och biltrafiken är ofta skiljd från områden där man går. Där det finns gatsten har jag sett dessa gångar med en lättare yta att rulla på. Det är så gott som alltid avfasningar vid övergångsställen.

Kommunikationer

Bussar är i regel anpassade för rullstolar. Det gäller t.ex. flygbussen mellan flygplatsen och centrala Barcelona. Även många turistbussar, liknande hop-on hop-off, är anpassade.

Tunnelbanestationerna för Metron är inte alla anpassade dessvärre, hissar saknas vid vissa stationer. Man kan hitta information om stationerna och bussnätet på: http://www.tmb.cat/en/transport-accessible

Alla taxibilar i staden är svarta och gula och finns i många olika storlekar och varianter. Det går att beställa taxi för rullstol genom att ringa växeln. Det är något hotellet kan hjälpa till med.

Boende

Det finns ett stort utbud av hotell i centrala Barcelona. Jag föreslår att man väljer ett hotell nära La Rambla med närhet till gågator, restauranger och affärer. Priserna för hotell sjunker visserligen längre ut från centrum men man får istället räkna med att kanske åka buss eller tunnelbana. Hotellkedjan Ibis har flera hotell i staden med tillgängliga rum.

Gran Canaria

Kanarieöarna är vulkanöar som är branta till sin natur. Många samhällen ligger i sluttningar ner mot havet och det finns ofta backar och nivåskillnader. Det gäller ofta också vägen ner till stranden.

Playa Del Ingles

Playa Del Ingles är mass-turisternas och även min favorit på Gran Canaria. Här är samhället relativt plant på sina ställen men lutningen finns hela tiden ner mot havet. Det finns breda trottoarer med övergångsställen och avfasningar och det är lätt att ta sig fram. Restaurangutbudet är stort och det finns massor med tillgängliga matställen. Det kan finnas branta, hala ramper här och var som kan vara svåra att forcera bl.a. in till supermarkets. Men på det hela taget kan Playa del Ingles verkligen rekommenderas. Många äldre tillbringar hela vintrarna här. Utbudet av sevice för rörelsehindrade är gott. Det finns gott om firmor som hyr ut elektriska rullstolar, liknande elmoppar. Taxibilar finns med kompletta ramper som lätt kan ta rullstolar med passagerare.


Yumbo Shoppingcenter

Detta shoppingcenter är det största i Playa del Ingles med affärer och restauranger i tre plan. Inom våningsplanen är alla affärer tillgängliga och det är lätt att ta sig fram. Det är ont om hissar och för att ta sig mellan planen kan man använda bilramper som finns i ena änden. Rejält branta men framkomliga. Det finns också gott om andra shoppingcenter, t.ex. Cita som har hiss till övervåningen samt Kashba som kan rekommenderas.  


Stranden i Playa del Ingles

Hela samhället lutar svagt ner mot stranden och havet. Den sista biten ner mot stranden är mycket brant, det finns egentligen bara en brant slingrande bilväg ner. I övrigt är det trappor ner mot parkeringen som syns på bilden. Det finns även en serie ramper som man kan ta sig upp och ner med. De är branta och höjdskillnaden är ganska stor. Väl nere vid strandpromenaden finns affärer och restauranger som passar för rullstol. På en del ställen finns det trappor ner till stranden men det finns även enstaka betongramper. Det finns tidvis ramper i form av lös plasttrall på sanden för att ta sig en bit närmare vattnet. Dessvärre skiftar tillgången på ramper över tiden. Sanden är hårt packad när man är närmare vattenbrynet och kan möjligen hålla att köra en rullstol på. 

Ett bra alternativ till boende är en av de många Bungalow-anläggningarna som är vanliga i Playa del Ingles. Man får då sitt egna lilla hus och uteplats och är inte beroende av krånglande, upptagna hissar. Det kan också vara bra om man har en större elektrisk rullstol som kan vara svårt att få in i en trång hiss eller i ett hotellrum för laddningen över natten. Jag har bott på tre olika bungalow anläggningar i Playa del Ingles, Los Arcos, Miraflor Suites och Rebecca Park. Alla ligger i centrala delen av staden men det är en bra bit att gå till stranden. Rebecca Park ligger nära Yumbo shoppingcenter och är en liten anläggning. Vissa bungalows är nog inte tillgängliga utan har trappsteg in och från gatan är det en kort, brant ramp. De bör kontaktas innan så du vet att du får en av de bra belägna husen. Los Arcos är en större anläggning men man får fråga efter mått på dörrar och toaletter. Bästa anläggningen tycker jag Miraflor Suites är. Det är ett bungalowområde, lungt och helt tillgängligt. Rymliga toaletter och bra pool, dock utan ramp ner i bassängen. Anläggningen ligger centralt och man når t.ex. Yumbo köpcenter inom ca 10 minuters promenad.

   
Den tillgängliga poolen på Sun Club

Puerto Rico har en mindre sandstrand och ett mindre centrum nere vid havet. I övrigt ligger samhället på en brant bergssida. Fin utsikt men svårt att ta sig fram om man bor på ett hotell som inte ligger längst ner.

Arguineguín är ett litet samhälle på södra Gran Canaria där t.ex. Ving har ett stort center. Ganska branta omgivningar och mycket genomfartstrafik.

Puerto Mogan

Ett mindre samhälle som har utvecklats från ett enklare fiskesamhälle till en semesterområde. Puerto Mogan ligger på västkusten och har sandstrand och ett hamnområde. Stranden är skyddad med vågbrytare och har bra ramper ner från strandpromenaden. Det finns även ramper på sanden mot raderna av solstolar.


Puerto Mogan

Teneriffa

Vid havet i Los Cristianos på Teneriffa finns Vintersol, en klassisk anläggning där många med ledbesvär rest genom åren och fått värme, semester, rehabilitering och träning på samma gång. Anläggningen har samarbete med handikapporganisationer, t.ex. Reumatikerförbundet och NHR.

Här finns möjlighet till assistanshjälp, träning och sjukgymnastik. Vissa landsting ger också bidrag till rehebiliteringsresor och assistansersättningar under vissa förutsättningar. Hör med ditt landsting om vad som gäller för just dig. Se även länken till Vintersol för mer information.

Hotellet Mar y Sol är också mycket populärt bland rörelsehindrade. Lägenhetshotellet har ett stort behandlingsprogram, anpassat för rörelsehindrade samt speciellt lämpat för allergiker, reumatiker, astmatiker och liknande. T.ex. är poolerna är utrustad med liftanordning. Hotellet kan bokas bl.a. genom Ving från Sverige.

Länkar:

http://sun-club.de/index.html (På tyska)
http://vintersol.com/
http://www.ving.se/kanarieoarna/playa-del-ingles/bungalower-los-arcos

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)