Skåne

Vejbystrand

Vejbystrand är en ort där rehabiliteringen har långa anor. Här fanns bl.a. Kronprinsessan Victorias Sjukhus. Många sökte sig även hit för den hälsobringande luften.

I Vejbystrand finns en härlig badstrad med fin sand och bra vatten. I direkt anslutning till stranden finns en parkering med många platser. Det finns även omklädningshus med tillgänglig toalett samt ramper på sanden och ledstång ut i vattnet.

I samhället finns även anläggningen Sommarsol som är en känd rekreationsanläggning med spa, utomhuspool och helt tillgänglig för rullstolar. Man kan bo på anläggningen som vanlig dagsgäst men även på remiss för längre rehabilitering med behandling, t.ex. sjukgymnastik och bassängträning.

Kullaberg

Uppe vid Kullabergs fyr har man utsikt både över Öresund och Kattegatt. Kullaberg är ett skyddsområde och det brukar kosta en mindre slant att åka in med bil. Väl inne i parken får man köra en bit till huvudparkeringen. Därifrån kan man fortsätta köra om man har parkeringstillstånd till parkeringar lite längre fram. Där finns en kiosk och ett naturrum att titta på. Den sista biten upp till fyren är mycket brant och man tar sig inte själv upp. Alternativ är elrullstol. Väl uppe så stupar det brant ner åt alla håll, inga räcken finns så det kan vara svårt att slappna av i sällskap av yngre barn. Man kan gå upp i fyren men det finns ingen hiss. 

Skånes Djurpark

Ligger utanför Höör mitt i Skåne. Här är det gott om utrymme, breda gångbanor och många platser man kan duka upp sitt eget fika på. I stort sett allt är tillgängligt vad gäller att komma till djurhängnen, dock inte in till "Barnens zoo". En del av parken är platt men en annan del ligger på en sluttning med rejält branta backar upp mot bl.a. björnberget och lodjuren.

Malmö

Malmö Muséer är uppdelade på flera platser. Det klassiska muséet ligger i Malmöhus och innehåller akvarium och mycket annat om djur och natur. Det finns en mindre hiss så att det går att ta sig runt på alla våningarna. I övrigt bra tillgänglighet. I en annan byggnad ligger Tekniska muséet. Det innehåller utställningar om Malmös industriella utveckling med bil och flygutställning. I en del finns även ett kunskapstivoli där man kan prova att utföra experiment. Tekniska muséet är tillgängligt med hiss förutom en avdelning om livsmedel samt den trånga ubåt som ligger jämte muséet. På det hela bra och barnvänligt.

Malmö arena har ett flertal rullstolsplatser. Platsernas placering varierar beroende på arrangemang. Vid t.ex. ishockey finns de i kortändan samt i kurvorna i den delen. Man får ta med sig en medhjälpare utan kostnad med den får en plats bakom rullstolen. Man sitter alltså inte bredvid sin medhjälpare.

Lund

Innerstaden i Lund är dåligt anpassad för rullstolar. De flesta affärer har trappor vid ingången och trottoarer är ofta belagda med gatsten. Man kan ta sig in i domkyrkan men området utanför är delvis belagd med grusade gångar och trappsteg.
Typisk gatubild från Lund

Innerstaden är gammal och gatunätet smalt, det kan vara svårt att hitta parkeringsplats även med parkeringstillstånd. I Lund får man se upp med cyklister som far fram överallt bland fotgängare, även på gågator och övergångsställen.

Bjärred

Vid Bjärreds Saltsjöbad kan man ta bilen ner till stranden där det finns parkering om man har parkeringstillstånd. Sandstranden ligger i direkt anslutning och det är nära till vattnet. Det finns dock inga ramper ut i vattnet. Om man inte vill bada så kan man gå ut på den långa bryggan. Det finns ett café längst ut samt ett kallbadhus.

 

Fikaställen i Skåne

Vellingeblomman har ett trevligt fik som man når via butiken. Bra med parkering och trevlig miljö. Lite trångt då det är mycket folk.

Tomatens Hus ligger på landsbygden utanför Vallåkra. Sittplatser ute och inne i trevlig miljö. Inga trappor så klart. Även med tillgänglig gårdsbutik

Christinehof slott, inte tillgängligt. Gångar uteslutande med lösgrus och trappor in till byggnaden utan ramper. Inte att rekommendera.

Höganäs Outletområde har ett café i ansluting. Det är tillgängligt och har även tillgänglig toalett. 

Bjärreds Kallbadhus. Ligger längst ut på bryggan så det är en bra bit att gå från parkeringen.

Gröna Frun i Bjärred är ett nyrenoverat, tillgängligt café nära havet med platser ute och inne. Här finns även konferensrum och övernattningsmöjligheter av typen bed-and-breakfast.

I Lunds centrum finns Mormors Café nära Lund C. Det är tillgängligt och har en stor toalett.

Länkar om Skåne:

http://www.sommarsol.se

http://www.skanesdjurpark.se

http://www.malmo.se/museer

http://www.skane-turism.se

http://www.skanskamarknader.com

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)