Prag

Många av stadens sevärdigheter och turiststråk ligger koncentrerade inom gångavstånd. Nové Mesto är den nyare delen av stan som har stora affärer med t.ex. de vanliga affärerna man hittar i Europeiska städer, t.ex. H&M, C&A, Marks&Spencer, Bata etc. Här finns många tillgängliga affärer som i vissa fall också har hiss. Den stora Vaclavplatsen samlar mycket folk och är lätt att ta sig fram på.

 


Vaclavplatsen

Staré Mesto är den äldre stadsdelen. Den består av smala gator och zoner med gågator. Här finns de flesta turisterna och souveniraffärerna. Många restauranger och pubar finns i området. Många har dessvärre trappor men det är inte heller svårt att hitta ställen utan hinder, i alla fall inte sommartid med alla uteserveringar. Beläggningen på trottoarer och gator är gatsten. I bland är det relativt jämnt men i bland ganska hopplöst att köra en rullstol på. Räkna med ganska lång tid för förflyttningar.

 


Från gågatorna i Gamla Stan

Den kända Karlsbron är utan bilar och fungerar för rullstol. Brant i bägge ändarna men har man väl kommit upp på bron så man man en fin utsikt. Det kan vara mycket trängsel på sina ställen så man får ha en del tålamod.
Karlsbron
Tunnelbanans nyare stationer har hissar men det är dåligt med tillgängligheten i de centrala delarna. Vissa nyare bussar och spårvagnar är däremot anpassade för rullstolar.
Det finns en bra hemsida med uppgifter om tillgängligheten: http://www.accessibleprague.com

Det kan vara svårt att hitta offentliga toaletter som är tillgängliga. Många restauranger och pubar har sina toaletter en trappa ner. Ett tips är att titta på större varuhus eller t.ex. McDonalds.

Jag har bott på hotellet Prag Inn som har tillgängliga rum. Läget är utmärkt och rummen mycket bra. Dessvärre är restaurangen med frukosten nere i källaren och inte tillgänglig. Jag fick hjälp med att hämta upp den. Det fungerade men man vill gärna se vad som finns i buffén själv.

Länkar: http://www.prag-turist.se

http://www.pragguide.se

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)