Polen

Warszawa

Den största delen av gamla Warszawa förstördes under Andra Världskriget och befolkningen drabbades enormt hårt av kriget och tiden efteråt. Det finns många spår av den tiden i form av minnesmärken och museum. För att få störst utbyte av besöket rekommenderas att läsa på lite av nutidshistorien i förväg.

Den gamla staden blev totalförstörd under kriget men är nu uppbyggd som en kopia av det gamla. Tillgängligheten lämnar trots det mycket att önska. Få restauranger och affärer är tillgängliga och offentliga toaletter med rullstolsmått hittade vi inte (år 2014). De gamla delarna består av smala gator med gatsten och smala trottoarer som inte alltid är lätta att passera. Sommartid finns det uteserveringar som naturligtvis passar bra att sitta vid.

Det finns nya delar av stadens centrum som är bättre anpassade. I närheten av Kulturpalatset finns moderna köpcentrum med bra affärer, toaletter och matställen.

I den norra delen av centrum ligger Arkadia som är Polens största shoppingcenter med alla moderna kännetecken. Se länk. Hit kan man ta sig med till spårvagn, buss eller metro.

Boende

Vi har bott på Hotell IBIS Old Town. Som hotell fungerar det mycket bra med 6 st rum med extra tillgänglighet. Det är gångavstång till Gamla Stan härifrån, ca 15 minuter.

Transporter

Lokaltrafiken har både Metro, spårvagnar och bussar. Warszawa har som mål att alla spårvagnar och bussar i trafik ska vara anpassade under helgen och till ca 80% under resterande tid. Se hemsidan för deras lokaltrafik

Taxi är ganska billigt och kan vara ett alternativ inom staden. Olika taxibolag har olika taxor hör gärna efter om hotellet kan boka åt er för bästa pris.

 

Gdansk 

Gdansk är en stad nära Östersjökusten och därmed Sverige. Flygplatsen och delar av transportsystemet är upprustade och gjorts tillgängligt i samband med EM i fotboll 2012. Centrum i staden ligger koncentrerat kring ett gågateområde med många restauranger. Det är relativt lätt att ta sig omkring på gågatorn med i närområdet finns mycket gatsten och ganska dåliga trottoarer.

Som i många städer är det dåligt med offentliga, tillgängliga toaletter. De som finns i restauranger ligger ofta en trappa ner.

Vill man gå på shopping och handla t.ex. kläder så finns det lite utanför själva centrum morderna köpgallerior som är helt tillgängliga. 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)