Kroatien

Rovinj
 

Hamnen Rovinj

Rovinj är en stad som besöks av många turister sommartid. Det är en trevlig stad med en gammal stadskärna med små gränder som slingrar sig upp mot kyrka på berget. Runt hamnen finns det många affärer och marknader med hantverk, grönsaker och vanliga turistsouvernirer. Det här området är nyrenoverat och ganska lätt att ta sig fram i, även om långt ifrån alla affärer är tillgängliga. Barer och restauranter ligger som gautserveringar och är därför också ganska lätt att ta sig fram till.

Om man avviker det minsta från hamnområdet och rör sig upp i gränderna blir det genast mer svårt att ta sig fram med rullstol. Stora gatstenar, stora ojämnheter där framhjulen fastnar samt branta backar här och var.
 

Det finns framkomliga gränder i Rovinj

Tycket från turisterna är hårt under sommaren. Trafiken är tät och parkeringsplats kan vara svårt att hitta i närheten. Hela den gamla stadskärnan är avstängd med bommar under sommartid som kräver pass för att passera. En gång har jag lyckats bli insläppt med mitt Svenska parkeringstillstånd och fått parkera mitt i hamnen. Det krävdes en del blanketter och kopior på tillståndet men till slut gick det. Ett annat år så blev jag inte insläppt så det kan variera beroende på vem som står i vaktkuren. Men man kan ju alltid fråga.

Porec

Porec är en liten trevlig stad vid havet med många affärer och folkliv. Det kan bli många besökare på sommaren och svårt att hitta en bra parkeringsplats. Som i många andra Kroatiska städer är det trottoarer med stenläggning på gågatorna. Den är framkomlig men bitvis besvärlig.

Pula

Pula är en turiststad vid sydspetsen av Istrien.

Pula är ganska svårt att ta sig fram i. Gatubeläggningen i centrala staden betår ofta av stora stenskivor som ligger ojämnt och har glipor där framhjulen gärna fastnar. Staden har ändå ganska trevlig kärna och det är möjligt att ta sig fram men räkna med att det tar tid. 

Utanför Pula ligger en stor camping och semesterby Bi-Village. Den har stugor som är relativt tillgängliga. Desutom finns bra möjligheten till campa med tält eller husvagn/husbil om man önskar. Semesterbyn är i stort sett tillgänglig och den egna stranden är trevlig. Det finns inga ramper på stranden men den består av småsten istället för sand. Ganska vanligt i Kroatien. Det gör det möjligt att köra en rullstol på stranden men jag i alla fall behöver någon som hjälper till.

Länkar:

croatia.hr

Kroatien-online.com/en/tourism/cities/pula

Bivillage.com

istra.hr/en/home

annons:

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)