Italien

Rom

Rom är ett fantastiskt resmål för en week-end på våren eller kanske senare på hösten. Man landar oftast på flygplatsen Fiumicino och därifrån fungerar det bra att ta direkttåget in till Rom med Leonardo Express. Det har anpassade vagnar och platser för rullstol.

Staden är relativt kuperad och kan vara jobbig att ta sig fram i med rullstol, med eller utan hjälp. Ett sätt för transport är att köpa ett biljett på en Hop-on Hop-off buss som räcker en hel dag. Då får man se alla sevärdheter och bussarna är helt anpassade. När vi åkte (april-2016) så behövde inte ledsagaren betala biljett. Lokalbussarna i staden är till stor del anpassade med ramp. Det är ingenting jag provade, bussarna dagtid var oftast fullpackade till bristningsgränsen och det hade varit svårt att komma på.

Lido de Jesolo

Huvudgatan i Lido de Jesolo

Lido de Jesolo ligger strax norr on Venedig längs kusten mot Adristiska havet. Hela denna kuststräcka är en lång sandstrand som gör området till en populär semesterort. Vid Jesolo är havet långgrunt och på många ställen finns det bra ramper och lätt att ta sig nära vattenbrynet. Där vi badade fanns det en avdelad plats på stranden med två solstolar och ett parasoll just med tanke på rullstol. Platsen var "hårdgjord" med plasttrall och med anslutning till rampen ner mot stranden. Om man vill bada fanns på samma ställe en rullstol för avsedd för sanden och vattnet. Denna service har jag inte sett någon annanstans.

I denna del av Italien är landskapet mycket flackt och det går ofta bra att ta sig fram med rullstol utan höjdskillnader och backar. Det flacka landskapet med många kanaler bidrar till att det ofta är fuktigt och varmt. Myggor trivs särskilt bra så se upp om du är extra känslig. På hotellanläggningar besprutas buskage mot mygg men det hjälper bara lokalt och tillfälligt.

Själva samhället Lido de Jesolo består i huvudsak av en flera kilometer lång huvudgata med matställen, affärer, hotell och barer. Ofta med bra avfasning av trottoarer och lätt att ta sig in i affärer och liknande. På kvällarna stängs gatan av för biltrafik och förvandlas till ett enormt gågateområde. Ibland beskrivet som Europas största. Gatan som under dagens hetta är ganska öde förvandlas kvällstid till ett tätt folkmyller. Det finns goda möjligheter att hitta parkering med ett Svenskt parkeringstillstånd. I samhället finns ett stort utbud av allt från stora lyxhotell till mindre pensionat. Här finns anpassade hotell som verkar bra och dessa går att söka sig fram via internet. T.ex. har jag bott på Il Teatro som i stort sett var godkänt ur tillgänglighetssynpunkt.


Mindre bra ingång till bankens uttagsautomater.

Cavallino och omgivningen

En bit utanför Lido de Jesolo finns semesterbyar och framför allt stora campingplatser. I Cavallino finns den stora campingen Union Lido. Den campingen är anpassad för rullstol och har både tillgängliga bungalows och Mobile Homes. Den bungalow jag har bott i var mycket god standard med öppen planlösning och två toaletter varav en tillgänglig. På stranden finns träramper för att komma närmare vattenbrynet, dock inte ända fram. Vattnet är långgrunt, ja ibland extremt långgrunt och det känns som ett problem i sig. Man kan få vada långt ut innan vattnet når över midjan. Å andra sidan är det sällan höga vågor.  http://www.unionlido.com

Caorle

Det här är också en semesterort längs Adriakusten. Den verkar mer eller mindre helt gjord för turister, även om kärnan är en gammal fiskeby. Hit söker sig många barnfamiljer som bilar ner från Skandivavien. Det finns också många lägenhetsanläggningar som mestadels används av italienare på semestern. Caorle är i gott skick vad gäller fysisk tillgänglighet. Trottoarer och gator är i gott skick. Affärer och restauranger och oftast tillgängliga. Det mesta av citykärnan är nyrenoverad och piren mot havet är tillgänglig för rullstol. Vi har bott på en bungalowanläggning just utanför Caorle som heter San Francesco. En större bungalow fungerade bra för oss i just det här fallet, även om den inte var särskilt anpassad.

Venedig

Venedig är dessvärre ganska svårt att ta sig fram i, även för en lätt och smidig rullstol. Eftersom staden är genomkorsad av kanaler så är det många broar att ta sig över. Dessa består nästan alltid av trappor. Detta i kombination med gatsten och otillgängliga butiker gör att Venedig inte kan rekommenderas utan noga förberedelser och planering.

 

 Länkar:

http://www.jesolo.com/eng/index.html

http://www.villaggiosfrancesco.com

 

annons:

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)