Danmark

Köpenhamn

Ströget är den mest kända turistgatan där man kan vandra runt och titta på folk under sommartid. Själva gatan är lätt att ta sig fram på. Inte alla affärer och restauranger är dessvärre tillgängliga. Det kan också vara svårt att hitta toaletter. Vid nedre delen av gatan kommer man fram till Nyhavn. Där finns många uteserveringar och vid sommartid mycket trevlig stämning. Att komma in på själva resturangerna för t.ex. toalettbesök kan vara svårare. Bäst att kolla innan man beställer maten.

Zoologisk Have

Även kallat Köpenhamns Zoo och ligger en bit utanför själva centrum. Djurparken är upprustad och är numera tillgänglig och enkel att ta sig fram i med rullstol. T.ex. finns ett nytt fint elefanthus och ett stort tropikarium. Direkt utanför entrén finns parkeringsplatser för rörelsehindrade som är mycket bra, bara de är lediga. Landmärket, det äldre trätornet som påminner om ett Eifeltorn är däremot inte tillgängligt.

Experimentarium

Det här är ett stort upplevelsecenter vid Tuborg hamn i norra delen av Köpenhamn. Huset är i två plan och är tillgängligt i stort sett och kan rekommenderas för yngre besökare. En scen där man visar shower är inte tillgänglig för rullstolar. Vissa experiment kan vara svåra att göra för ett barn i rullstol då en del stationer bygger på att man ska klättra etc. Medhjälpare får komma med utan att betala inträde.

Bakken

Bakkens Tivoli sägs vara ett av världens äldsta. Det ligger strax norr om Köpenhamn vid Klampenborgs tågstation.
Parken är relativt backig som namnet antyder och få attraktioner är tillgängliga. I stort sett inga åkattraktioner finns där man kan sitta kvar i en rullstol.

Legoland

Legoland har hämtat mycket inspiration av Disneyland och det märks även vad gäller tillgänglighet. Många attraktioner är förberedda för att kunna ta emot personer med funktionshinder. Man har framförallt en beredskap för vad som gäller för respektive attraktion. Vissa attraktioner kan man sitta kvar i rullstolen, för vissa krävs att man kan flytta över. Men parken som helhet är väl anpassad vad gäller gångbanor och toaletter etc.

Lalandia

Lalandia är ett stort badparadis med stort badområde med olika pooler, rutschkanor och serveringar. Badområdet har flera pooler, rutchkanor och bubbelpooler. Anläggningen ligger i Rödby, precis vid havet och mycket nära bilfärjorna som går till Puttgarden i Tyskland. Badområdet är tillgängligt med t.ex. hissar. Anläggningen i övrigt består av en stugby med många olika typer av stugor, även tillgängliga. Kolla med receptionen vid bokningen vad dom rekommenderar för just dig. 
Det finns dessutom restauranger, minigolf, bowling, lekland, isbana(!) och andra aktiviteter i samma byggnad som badet.

Färjor

Scanlines har färjor bl.a. mellan Rödby och Puttgarden i Tyskland. Man kan få en plats med bilen som ligger precis vid hissen på bildäck. Då kan man ta sig upp på våningen med restauranger, toaletter och shopping. Båtresan tar ca 45 minuter så det kan vara värt att lämna bilen för en stund. Det gäller att säga till redan vid biljettkassan så att man hamnar i rätt fil innan ombordkörningen. Sedan kan det vara försent. Det fungerar för det mesta bra. Det kan vara bra att inte komma allt för nära avgångstid till den färja man planerat. Man vill gärna lasta på bilarna för hissplats först.
Färjorna över Helsingborg-Helsingör tar bara ca 20 minuter. Som "gångpassagerare" utan bil är det fullt tillgängligt via Knutpunkten. Åker man ombord med bil så är det nog möjligt att ta sig upp via hiss från bildäck. Jag har dock inte provat eftersom överresan är så pass kort.
Länkar:
http://www.lalandia.dk/
http://www.tivoli.dk/
http://www.legoland.dk/
http://www.bakken.dk

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)