Dalarna

h4>Leksand

I Leksand finns en ny promenadväg längs älven som är tillgänglig för rullstol. Den invigdes 2010 av Jonas Jacobsson. Leksands älvpromenad. Leksand centrum har ett antal affärer men långt ifrån alla är tillgängliga. Ett bra, tillgängligt café är Siljans Konditori som ligger i centrum.

Tips på boendet är Leksand Strand Camping en bit utanför Leksand. Här finns förutom campingmöjligheter också stugor av olika storlekar och prisklasser. Vissa stugor är anpassade för rullstol och jag har använt en stuga med min elrullstol. Området i övrigt är tillgängligt. Hela området ligger på en sluttning ner mot sjön så det är branta backar inom området att tänka på.

Ner till till badstranden eller på själva sanden finns inga direkt ramper så vitt jag vet. Det finns en prommenad väg från campingen in till Leksands samhälle som inte är asfalterad men ändå framkomlig. Det är ca 3 km fin skogspromenad till centrum. På vägen in ligger idrottsområdet med ett flertal arenor för olika sporter. Bl.a. finns här ishallen där Leksand spelar ishockey, även den tillgänglig med platser för rullstolar med utrymme åt ledsagare. 

Tällberg

Här finns många hotell och pensionat med fin utsikt över Siljan. Hela Tällbergsområdet är vackert och det går att hitta tillgängligt boende. Man ska tänka på att det är branta backar överallt och inte så lätt att ta sig fram med rullstol överallt.

Utflyktsmål

Nittsjö Keramik. Tillgänglig affär utanför Rättvik. Verkstaden där drejning visas är det trappor till. Det finns ett Café utanför som inte är tillgängligt men det finns bord i trädgården.

Nusnäs. Här finns dalahästtillverkningen i två olika företag intill varandra, Nils Olsson och Grannas. Båda affärerna och verkstäderna är tillgängliga.

Vidablick utsiktstorn utanför Rättvik. Här finns tillgänglig butik och café med vacker utsikt högt över Siljan. Upp i själva tornet är det enbart trappor som gäller.

 

Länkar:
http://www.leksandstrand.se/
http://www.leksand.se/sv/Startsida/Turism/
http://www.siljansnashotell.se/
http://www.rattvik.se

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)