Allmäna råd
Flyg
Flyget betyder för många ett bra sätt att resa med funktionshinder. Men det är också ett område som är förknippat med många olika regler och lagar. Det är i stort sett omöjligt att hålla reda på alla bestämmelser. Inom EU gäller vissa regler och utanför gäller andra lagar. Vissa länder, t.ex. USA har egna riktlinjer som gäller. De regler som finns kan också vara olika beroende på flygplanstyp. T.ex. kan flygplan under en viss storlek vara befriande på krav på tillgänglig toalett. I gengäld finns regler i olika länder om krav på tillgängliga toaletter och rullstol i kabinen för större flygplan. Med större flygplan menas plan med två mittgångar. Jag rekommenderar starkt att kontakta flygbolaget innan flygresan, det är också ett krav i de fall man behöver assistans vid resan. Om man behöver rullstol ombord i kabinen så kan det vara möjligt att flygbolaget kan ornda det om man beställer i förväg.
Det har funnits regler att man inte får flyga sträckor som varar mer än 4 timmar utan ledsagare om man inte kan gå själv. Jag har fått det förklarat att det har varit en EU regel. Det skapade problem för mig när jag skulle resa själv till USA för ca 5-6 år sedan. Jag har inte hört att denna regel har försvunnit men den verkar inte tillämpas nu längre, tack och lov.
Ofta så krävs mått och vikt för rullstolen. För elektriska rullstolar gäller helt andra regler. Där måste man kontakta respektive flygbolag för att veta vad som gäller.
Dessa koder som styr hjälpbehovet kan vara bra att känna till när man bokar biljett:
- WCHC (cabin)Passageraren behöver rullstol till/från flygplanet. Bärhjälp för trappor och hjälp hela vägen till flygstolen.
- WCHS (steps)Passageraren behöver rullstol till/från flygplanet. Bärhjälp för trappor. Men, kan ta sig för egen maskin från flygplansdörren till sätet.
- WCHR (ramp)Passageraren behöver rullstol till/från flygplanet. Men, kan gå i trappor och kan ta sig för egen maskin från flygplansdörren till sätet Jag har angett bra länkar till vissa sidor som beskriver regler. Det finns också länkar till vissa flygbolags sidor som berör resande med funktionshinder.
Försök ta loss alla lösa delar från rullstolen som kan tänkas försvinna i lastutrymmet, t.ex. sittdyna osv och packa ner i handbagaget. Själv försöker jag behålla rullstolen i ett stycke och inte plocka isär delarna med lösa hjul o.dyl. för att minska risken att något försvinner
Två gånger har det hänt att rullstolen har blivit förstörd efter flygresan. Ofta försöker flygbolagen begränsa ansvaret för "ömtåligt" gods som rullstolar och andra hjälpmedel genom finstilta klausuler. I mitt fall märktes inte skadorna först efter ett tag och då var det försent att klaga.
På flygplatsen efter incheckningen brukar man få behålla sin egen manuella stol tills det är dags att borda planet vid gaten. Det varierar ändå mellan flygplatser och tidpunkter så jag tror det finns en hel del godtycke här. Flygplatsrullstolar kan vara av dålig kvalité och svåra eller omöjliga att köra själv. Är man då ensam blir det extra besvärligt vid toabesök eller om man ska köpa något att äta.
När man byter flyg under resans gång så verkar det också fungera olika beroende på var man är. Vissa flygplatser tar direkt upp den egna stolen så att man har den under tiden tills nästa plan ska bordas. Det händer också att den egna rullstolen skickas direkt till slutdestinationen enligt bagagetaggen. Då får man en lånerullstol under tiden och förhoppningsvis blir inte väntan allt för lång. Man ska ju under alla omständigheter få hjälp att ta sig till och ombord nästa plan. Ibland har jag fått frågan om jag vill checka in rullstolen enbart till första mellanlandningen för att vara säker på att kunna använda den vid transit. Det är nog ändå att rekommendera att man checkar sina hjälpmedel direkt, hela vägen till slutdestinationen. Det kan ta tid att få fram rullstolen vid en mellanlandning och det kan ta tid vid eventuell tull och säkerhetskontroll. Sedan behöver man skaffa en ny bagagetag och så vidare.
Packa med dig så mycket som möjligt, enligt reglerna, i handbagaget. Normalt sett gäller max 5 kg och måttbegränsningar. Mediciner är viktiga att få med här, tänk också på risken att ditt incheckade bagage kan bli försenat eller t.o.m. försvinna för gott om man har otur.
Om man åker charter så kan man oftast beställa transfer till och från flygplatsen om det inte redan ingår. Det är värt att notera texten i resebestämmelserna. Om man inte får plats med en rullstol eller andra hjälpmedel kan man bli avvisad från transfern och blir hänvisad till andra transportmedel på egen bekostnad. Så här står det t.ex. på Solresors hemsida:Vad gäller transfer mellan flygplats och hotell vid medförande av rullstol bör taxitransfer bokas då transferbussarna oftast inte har möjlighet att medföra rullstolar.
Om man flyger utanför Europa så kan man bli kontaktad, ja nästan påhoppad av personer som vill hjälpa till med incheckning, passkontroll mm. Personerna kan ha uniformsliknande kläder och ska dra en förbi alla köer och hitta genvägar överallt. Ibland är dessa personer inga som jobbar på flygplatsen men oavsett förväntar man sig dricks som tack för hjälpen. Man kan ha svårt att värja sig och bli av med dessa efterhängsna personer. Jag brukar avböja hjälpen och stå kvar i den vanliga kön. Men, vill man ha hjälp med att ta sig fram på flygplatsen så antar jag att detta är ett alternativ men i så fall kom i håg dricksen.
Länkar till sidor med anknytning till flyg:
Tåg
Tågresande har historiskt sett varit svårt med rullstol. Läget har förbättrats men olika tågbolag har olika vagnar och graden av tillgänglighet och tekniska lösningar varierar.
Öresundstågen har ingångar till vagnar med lågt golv i varje tågset. Dessa vagnar har även anpassad toalett. Avståndet och nivåskillnaden mellan vagn och perrong varierar och kan vara besvärligt. Tågvärden har tillgång till en flyttbar ramp att lägga ut som löser problemet. Man kan ändå inte vara säker på att det alltid medföljer en tågvärd.
Annan Länstrafik kan ha andra lösningar. Här är ett exempel på lift från Västtrafik:
Lösningen är lite omständlig och tar tid men fungerar förhoppningsvis.
Bra att veta är att det går att beställa kostnadsfri ledsagning till och från tåget samt vid tågbyte. Se mera information här: http://www.sj.se/sj/jsp/polopoly.jsp?d=183&l=sv Denna service kan beställas vid resor med SJ, Veolia och vissa andra företag. Många länstrafikbolag är dessvärre ännu inte med.